apples, fruits, farm-1004886.jpg

Zanimljive činjenice o jabukama

Jabuke su ukusno, svestrano i jedno od najpopularnijih voća na svetu. Mogu se jesti kao zdrava užina ili uključiti u ukusne recepte. Postoji i veliki izbor jabuka koje se razlikuju po ukusu, boji i veličini. Da bismo Vam pomogli da naučite više o ovom neverovatnom voću, evo 7 zanimljivih činjenica o jabukama:

JABUKE ČINE POLOVINU SVETSKE PROIZVODNJE LISTOPADNOG VOĆA

Listopadno drveće predstavlja biljke koje ispuštaju plodove ili lišće kada dostignu zrelost. Polovina svih listopadnih drveća koje se koriste za prozvodnju voća su stabla jabuke. Zemlje koje proizvode većinu ovog voća su Kina, SAD, Poljska, Italija i Turska.

JABUKE SADRŽE JABUČNU KISELINU

Sok od jabuke, meso od jabuke i jabukovo sirće imaju visok sadržaj jabučne kiseline. Ovo korisno jedinjenje je od pomoći u lečenju bolesti kao što su fibromialgija, sindrom hroničnog umora i kamen u žuču.

PITA OD JABUKA NIJE AMERIČKA

Svi znaju da se pita od jabuka često povezuje sa američkom pitom, ali ovaj ukusni desert je zapravo evropski. Prvi recept za pitu od jabuka dosao je iz Engleske pre nekoliko stotina godina. Osim toga, velika većina sorti jabuka nije poreklom iz Severne Amerike.

JABUKE SU BOGATE VLAKNIMA

Jedna jabuka prosečne veličine sadrži skoro dvostruko veću količinu vlakana od jedne porcije dodataka vlaknima. Takođe ima mnogo bolji ukus. Zašto biste se mučili sa suplementima kad možete da jedete ukusnu jabuku?

JABUKE SU 25% VAZDUHA

Jabuke plutaju u vodi, jer ogromnih 25% njihove zapremine zapravo predstravlja vazduh.

KONZUMIRANJE JABUKA MOŽE SMANJITI RIZIK OD RAKA

Neka istraživanja su pokazala da redovnim konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od raka. Ovo zdravo voće sadrži pektin, kvercetin, procijanidine i vitamin C, koji uspešno pomažu u prevenciji bolesti i raka.

JABUČNIM STABLIMA SU POTREBNE GODINE ZA PROIZVODNJU VOĆA

U zavisnosti od sistema sadnje, stablo jabuke u punoj veličini može dostići punu proizvodnju od četiri do 10 godina. Jabuke sazrevaju veoma sporo, ali faktori poput izlaganja sunčeve svetlosti i vrste đubriva takođe mogu uticati na rast ovih stabala. Drvo koje dobija puno sunca, vode i dobre ishrane će rasti brže nego zapušteno drvo.

Lako je shvatiti zašto su jabuke jedno od najpopularnijih voća na svetu! Hranljive su, lako se jedu i imaju dobar ukus.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sr_RSSerbian