Zimsko tretiranje voća

U narednom periodu očekuje nas jedno od najvažnijih tretiranja u voćarstvu, a to je zimsko tretiranje voća.


Nekada se za ovaj tretman koristio široko poznat preparat Kreozan, na bazi aktivne materije DNOC. On je imao široko dejstvo na sve prezimljujuće forme štetnih organizama i davao je dosta dobre rezultate. Pošto je DNOC na početku ovog veka izbačen iz upotrebe zbog štetnih uticaja na čoveka, struka je dala rešenje za zimsku zaštitu u obliku bakarnih preparata mineralnih parafinskih ulja i insekticida.
Naime, posle završene rezidbe, potrebno je izvršiti tretman voćnjaka upotrebom najmanje 1000 litara vode po hektaru kombinacijom sledećih preparata:

  • Bakarni preparat služi za dezinfekciju samih rana nastalih prilikom rezidbe, ali i kao baktericid i fungicid za prezimljujuće forme štetnih gljivica i bakterija. Za ovu priliku može se koristiti preparat na bazi aktivne materije bakar-hidroksid 770 g/kg (na primer, Vitra, Funguran OH i slično) u količini 4‒5 kg/ha.
  • Mineralna parafinska ulja služe za uništavanje prezimljujućih jaja štetnih insekata i grinja, kao i za uništavanje prezimljujućih odraslih formi. Za ovu priliku koristimo parafinsko ulje 940 g/kg u dozi od 10 do 50 litara po hektaru.
  • Insekticid na bazi nekog piretroida za uništavanje prezimljujućih formi štetnih insekata. Za ovu priliku možemo koristiti širok spektar preparata na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin 50 g/l u dozi 0,5 l/ha, kao što su KARATE ZEON, LAMDEH i sl.

Odluku o vremenu primene preparata i adekvatnim dozama treba doneti u konsultaciji sa stručnim licem. Jedino tako će rezultat biti najučinkovitiji, a opasnost po životnu sredinu i čoveka smanjena na najmanju meru.


Autor:

Ljubomir M. Vlasonjić,

diplomirani inženjer poljoprivrede za zaštitu bilja i prehrambenih proizvoda

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sr_RSSerbian